Meditatie

Een meditatiekussen kopen?

Mensen die mediteren zijn er in alle vormen en maten. Daarom is het belangrijk om een grote verscheidenheid aan meditatieproducten aan te bieden. Bij meditatietools bieden wij een grote selectie aan van meditatiekussens, meditatiematten, meditatiebankjes en andere producten aan. Voor iedereen bieden wij een mogelijkheid om een favoriete zit te vinden om comfortabel en langdurig zittend te kunnen mediteren. Ons assortiment van meditatiekussens, bankjes en stoelen is tot stand gekomen in goed overleg met verschillende fysiotherapeuten, meditatie- en yogadocenten.Door de feedback die wij krijgen van onze klanten proberen wij onze collectie meditatiekussens en bankjes constant te verberen.

Welke meditatiekussens zijn er?

Meditatiekussens zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten. Op yoga en meditatiescholen zie je dan ook regelmatig dat mensen twee kussens gebruiken om de voor hen juiste comfortabele houding te vinden. Beginners maken vaak gebruik van ondersteunende kussens onder de voeten en knieën om prettiger te zitten en om het langer te kunnen volhouden.

De meest gebruikte meditatiekussens

meditatiekussen Rond.

Is geschikt voor veel zit varianten of het nu gaat om een hele lotushouding, een kleermakerszit of een geknielde houding. Het onderscheid van de manier van zitten wordt vaak bepaald door de hoogte van het kussen. Een meditatiekussen rond is een veilige keuze als je regelmatig een andere houding wilt aannemen. Van alle klanten die wij hebben kopt ongeveer 70% een rond meditatiekussen met een hoogte van ongeveer 13 - 15 cm

meditatiekussen Halve maan of sikkelvormige

Deze meditatiekussens zijn bijzonder geschikt voor mensen die in een halve lotushouding, een hele lotus- houding of in de kleermakerszit zitten. Deze vorm van kussen heeft als groot voordeel dat het in het voorste gedeelte veel ondersteuning aan het zitvlak en de dijen biedt en dat er veel ruimte is om je benen dicht onder je lichaam te plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat het kussen een wig vorm heeft waardoor je bekken door de vorm van het kussen automatisch naar voren kantelt. Dit zorgt voor een ideaal uitgangspunt voor een goed zit positie. Als het je niet uit maakt welke vorm kussen je kiest dan heeft deze vorm kussen zijn functie al sinds jaren bewezen. Dit meditatiekussen halve maan begint de laatste jaren steeds populairder te worden. Dit heeft vooral te maken met de wig vorm en de extra breedte van het kussen wat te goed komt aan de ondersteuning van je billen.

Ondersteunend meditatiekussen.

Deze kussens zijn er in veel verschillende vormen en maten. Vaak zijn dit kussens die vragen om een zeer specifieke ondersteuning voor een bepaalde houding of het zijn kussens van uiteenlopende vormen ter ondersteuning van één van de eerder genoemde houdingen. Voor dergelijke ondersteuning gebruiken mensen vaak een ondersteunend kussen uit hun eigen grote aanbod kussens thuis.

Meditatiestoel - Backjack

Een meditatiestoel - Backjack is al jaren zeer geliefd. Met een goede meditatiestoel is het mogelijk om op een comfortabele manier zittend te mediteren. Mediteren op een kussen kan soms lastig zijn, maar een meditatiestoel biedt altijd een optimale ondersteuning voor de rug. Zeker wanneer je last hebt van (lichte) rugklachten kan het oncomfortabel zijn om langdurig te zitten. In dit geval biedt een meditatiestoel de perfecte oplossing.

Meditatiemat (zabuton).

De meditatiemat wordt vaak gebruikt in combinatie met een meditatiekussen, een meditatiebankje of een meditatiekrukje. De meditatiemat vormt een belangrijke basis om comfortabel te kunnen zitten. In veel gevallen zorgt de meditatiemat voor een comfortabele ondersteuning van je voeten, enkels en knieën. De meditatiemat zorgt er ook voor dat je minder last hebt van eventuele optrekkende kou vanuit de vloer. Mensen die zeer lenig zijn en geen ondersteuning nodig hebben van een meditatiekussen vinden het zeer prettig en comfortabel om gebruik te maken van een meditatiemat.

Wat is de juiste hoogte als ik een meditatiekussen ga kopen?

Het antwoord op deze vraag is altijd eenvoudig en afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid persoonlijke voorkeur en lenigheid. Daarnaast is de keuze van je houding belangrijk. Als we uitgaan van gemiddelden dan zou je de volgende uitgangspunten kunnen aanhouden voor de hoogte. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om met de hoogte te varieren. Zie onder bij ons advies*

Meditatiekussen Hoogte 10 tot 12 cm.

Voor mensen met een lengte van 160 – 175 centimeter, die redelijk lenig zijn en gebruik maken van de kleermakerszit, de halve lotus of de hele lotushouding.

Meditatiekussen Hoogte 13 tot 16 cm.

Voor mensen met een lengte tussen de 170 – 190 centimeter en soms iets minder lenig zijn. Deze kussens zijn geschikt voor mensen die gebruik maken van de kleermakerszit, de halve lotushouding, de hele lotushouding en de geknielde houding. Dit is de standaard hoogte van een meditatiekussen en de meeste mensen kopen dan ook een kussen van deze hoogte.

Meditatiekussen Hoogte 18 tot 20 cm.

Voor mensen met een lengte tussen de 185 – en meer centimeter en minder lenig zijn of voor mensen met lichamelijke klachten. Deze kussens zijn geschikt voor mensen die gebruik maken van de kleermakerszit, de halve lotushouding, de hele lotushouding en de geknielde houding. Deze kussens worden ook wel vaak gebruikt als poef of kinderzit bij bijvoorbeeld een salontafel.

Ons aanvullende advies bij een meditatiekussen kopen

*De meeste meditatiekussens worden vaak goed gevuld geleverd. Wat betekend dat de kussens vaak stevig en hard aanvoelen. Voor sommige mensen is dit prettig maar voor andere mensen voelt dit te hard of te stijf. In dit geval willen wij aanbevelen om tot maximaal 20% tot 25% van de boekweit uit het meditatiekussen te halen. Het meditatiekussen zal hierdoor veel flexibeler aanvoelen en kan zich makkelijker aanpassen aan de vorm van uw lichaam. Tevens kun je op deze manier makkelijker in hoogte variëren. De boekweitkaf kunnen je laten weer gebruiken als het meditatiekussen iets inzakt.

Wil je nog meer informatie of hulp bij het kiezen van het juiste meditatiekussen? Lees dan onze gratis meditatiegids. Indien wij je kunnen helpen bij het vinden van het juiste meditatiekussen kun je ons altijd bellen of mailen.

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »