Mediteren en wierook

Hoe kies je de juiste wierook voor het mediteren?

Meditatie is een geweldig methode om je dagelijkse leven te managen en in balans te houden. Een belangrijk element waarmee jij je dagelijkse meditatiesessie kunt ondersteunen is wierook. Vooral voor mensen die beginnen met mediteren kan wierook het verschil maken tussen een succesvolle en een niet succesvolle meditatiesessie.

De 5 belangrijkste zintuigen zijn horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Elk zintuig speelt een belangrijke rol om je geest actief te houden en draagt bij in hoe jij je voelt. Je brein neemt elke zintuiglijke prikkel waar en bepaalt vervolgens hoe jij op deze prikkel reageert. Uit onderzoek is gebleken dat het horen van bepaalde soorten muziek het koopgedrag van mensen beïnvloedt.

Zo heeft de geur van wierook ook een bepaalde kracht of energie die invloed heeft op de menselijke psyche. De reuk is een zeer belangrijk zintuig voor de mens. Het reukvermogen signaleert aangename maar ook onaangename geuren. Wij laten ons vaak leiden door onze reuk zonder dat we dat goed beseffen. De neus waarschuwt ons voor bedorven voedsel, rooklucht of andere giftige luchtjes. Daarnaast heeft iedereen heeft een bepaalde geur die mensen van het andere geslacht aantrekt, afstoot of onverschillig laat zonder dat ons hier echt bewust van zijn.

Wanneer we ons laten leiden door een bepaalde geur dan zal je ook die kracht of energie die hoort bij die bepaalde geur aantrekken. Deze geur kan positief of negatief werken op je geestelijke en fysieke evenwicht.

Als je er een gewoonte van maakt om positief in het leven te staan, zal beetje bij beetje ook in de meest vervelende en onaangename situaties positiviteit blijven aantrekken. Door zelf positief te zijn, trek je ook positiviteit aan. Wierook kan je helpen dit potentieel te versterken. Wierook beïnvloedt de sfeer en de omgeving waarin je leeft en trekt bepaalde energie aan omdat deze ook de energie uitzendt.

In het midden en verre Oosten weet men al duizenden jaren dat wierook de psyche beïnvloedt. Men probeert met behulp van geuren bepaalde bewustzijntoestanden te beïnvloeden, ziekte verschijnselen te verlichten of te genezen. De verschillende wierookgeuren kunnen een verandering in ons bewustzijnsniveau teweeg brengen.

De meest gebruikte vormen van wierook branden:

  • Wierook kegels ;
  • Wierook korrels en poeders;
  • Wierook stokjes, sticks, staafjes (Verkrijgbaar met en zonder stokje);
  • Gedroogde plantendelen;
  • Etherische oliën;

In dit artikel richten we ons op het branden van Wierook staafjes. Deze komen namelijk het meeste voor en zijn het gemakkelijkst te vinden en te koop. Over andere vormen van het branden van wierook zijn diverse boeken geschreven zoals “Werken met Wierook” door Erna Droesbeke, “Wierook in huis” door Gisela Schreiber, “Wierook gebruik invloed en samenstelling” door M.E. Caland).

Waar moet je op letten als je kwalitatief goede wierook wilt branden?

Er bestaat onder de wierook stokjes of staafjes veel verschil. Er bestaat vooral een verschil in de kwaliteit van de wierook stokjes of staafjes doordat de wierook tegenwoordig grotendeels massaal worden vervaardigd met gebruik van synthetische stoffen waardoor de kwaliteit minder wordt. Het merendeel van de wierook dat uit India en China wordt geïmporteerd bestaat uit synthetische aroma’s. Hierdoor ligt het voor de hand dat de geur en de werking niet vergelijkbaar zijn met wierooksoorten die uit natuurlijke grondstoffen bestaat. Op de verpakking van synthetische wierook staat meestal een hoofdgeur indicatie vermeld.

Hoogwaardige producten met zuivere en natuurlijke stoffen komen meestal uit Japan of Tibet (Nepal en Bhutan). Japanse wierookstokjes hebben geen steunhoutjes nodig zoals bamboe en bestaan voornamelijk uit gruis van aloëhout. Tibetaanse wierook is gemaakt van een mengeling van kruiden, specerijen, planten en mineralen, op basis van een eeuwenoude receptuur. ondanks de annexatie door China van Tibet is de kunst van wierook maken toch in stand gebleven door Tibetaanse monniken en vluchtelingen die zich vestigden in Nepal en in het noorden India.

Het is een belangrijk punt dat de wierook niet is geparfumeerd met toxische (giftige) stoffen.

Goedkope wierook kan hoofdpijn of irritatie aan de keel of neus veroorzaken. Je doet er goed aan om bij het kopen van wierook te letten op de vermeldingen op de verpakking. Hoe minder en onduidelijker de verpakking staat hoe groter de kans is dat het om een wierook gaat van mindere kwaliteit. Als je daadwerkelijk met de kracht en energie van wierook wilt gaan werken kun je beter iets meer geld uitgeven aan kwalitatief hoogwaardige wierook.

Welke wierook gebruik je tijdens meditatie?

Er is keuze uit honderden verschillende geuren wierookstokjes of staafjes. Het wordt vaak aanbevolen om lavendel en jasmijn wierook te gebruiken als het gaat om het kalmeren van de geest en het overwinnen van stress. Hoewel dit voor de meeste mensen van toepassing kan zijn, hebben wij de overtuiging dat elk individu een unieke mind-set en voorkeur heeft voor een bepaalde geur. Kies daarom zelf de geur die een prettig en rustig effect op je heeft.

Om de beste geur voor jezelf te vinden is het belangrijk om verschillende geuren uit te proberen en te kijken wat de betreffende geur met je doet. Om je toch wat op weg te helpen hebben wij dit onderzocht om inzichtelijk te krijgen welke geuren de verschillende meditatiesessies ondersteunen. Voor elk kenmerk zijn er verschillende geuren verkrijgbaar. Gedurende het onderzoek hebben wij verschillende boeken gelezen, diverse deskundigen geraadpleegd en verschillende geuren persoonlijk uitgeprobeerd. Het onderstaande overzicht is dan ook een leidraad die je behulpzaam kan zijn bij de oneindig vele geuren die worden aangeboden. De verschillende wierook geuren zijn afgestemd op de energieën en krachten die je wilt aantrekken tijdens het mediteren.

Wierook geuren die geschikt zijn voor het mediteren?

Doel : Zuiverend en rustgevend
Bijpassend geuren: Acacia – Jasmijn – Lotus – Sandelwood – Lavendel – Kamille – Mirre - Salie

Doel: Voorspoed en welvaart
Bijpassend geuren: Ceder – Muskus – Jasmijn – Kamille – Benzoë - Vanille

Doel: Genezing
Bijpassend geuren: Eucalyptus - Lavendel – Rozen – Pepermunt – Sandelwood

Doel: Liefde
Bijpassende geuren: Vanille – Appel – Rozen – Kamille – Lotus – Jasmijn – Lavendel

Doel: Geluk
Bijpassende geuren: Appel – Jasmijn – Aardbei – Lotus

Doel: Wijsheid, intelligentie, mentale kracht, helderheid
Bijpassende geuren: Vanille – Salie – Lotus – Rozemarijn

Doel: Reinigen en schoonmaken
Bijpassend geuren: Sandelwood – Ceder- Lavendel – Salie – Mirre – Pepermunt

Doel: Bescherming
Bijpassende geuren: Ceder – Muskus – Benzoë – Acacia – Lotus - Rozemarijn

Doel: Energie opwekken
Bijpassende geuren: Eucalyptus – Jasmijn – Lavendel – Lotus - Muskus

Mediteren en wierook
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »