Meditatie tips voor beginners van Osho

Neem voldoende ruimte om te mediteren.

Wanneer je probeert te mediteren, zorg dan dat je niet kunt worden gestoord door de telefoon, zorg dat je niet bereikbaar bent. Doe een briefje op je deur dat je een uur niet gestoord wilt worden, dat je aan het mediteren bent. Als je de meditatieruimte binnengaat, doe dan je schoenen uit, want je loopt op heilige grond. Doe niet alleen je schoenen uit, maar laat alles los waar je mee bezig was. Laat alles heel bewust bij je schoenen achter. Ga leeg naar binnen.

Je kunt één uur per etmaal nemen. Besteed de andere drieëntwintig uur aan al je bezigheden, wensen, gedachten, ambities, projecties. Neem van dit alles één uur af, dan zul je ontdekken dat dit ene uur het enige uur is dat je geleefd hebt. Die drieëntwintig uur zijn pure verspilling geweest. Alleen dat ene uur blijft over en al die andere uren zijn verloren gegaan.

Zoek de juiste plaats om te mediteren

Zoek een plekje dat bevorderlijk is voor je meditatie, bijvoorbeeld onder een boom. In plaats van voor een bioscoop of op het perron van een station te gaan zitten kun je beter de natuur ingaan. Naar de bergen, naar de bomen, naar de rivieren waar tao nog steeds stroomt, vibreert, trilt, overal om je heen. Bomen zijn voortdurend in meditatie. Die meditatie is stil, onbewust. Ik zeg niet dat je een boom moet worden, je moet een boeddha worden. Maar boeddha heeft één ding gemeen met de boom, hij is even stralend als het groene loof, vol levenssappen, even feestelijk als een boom. Natuurlijk met één verschil: hij is bewust, de boom is onbewust. De boom is onbewust in tao, een boeddha is bewust in tao; dat is een groot verschil, het verschil tussen hemel en aarde.

Maar als je onder een boom zit, omringd door mooie, fluitende vogels, of een pronkende pauw, of als je bij een rivier zit, of naast een waterval en de prachtige muziek ervan hoort... Probeer een plek te vinden waar de natuur nog niet verstoord en vervuild is. Als zo'n plek niet in de buurt is, doe dan je deur dicht en ga in je eigen kamer zitten. Zorg zo mogelijk voor een aparte meditatieruimte in je huis. Een klein hoekje is al voldoende, maar reserveer dat dan speciaal voor meditatie. Waarom speciaal voor meditatie? Omdat elke activiteit zijn eigen vibratie creëert. Als je alleen op die plek mediteert wordt die plaats meditatief. Elke dag dat je mediteert absorbeert die plek je atmosfeer. Als je de volgende dag terugkomt, is die atmosfeer weer om je heen. Die helpt je, antwoordt je, staat in wisselwerking met je. Wanneer iemand echt heeft leren mediteren, kan hij ook voor een bioscoop zitten of op een spoorwegperron.

Vijftien jaar lang heb ik het land doorkruist, was ik voortdurend onderweg, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Ik zat altijd in de trein, in het vliegtuig of in een auto. Het maakt niet uit. Als je eenmaal in je wezen bent geworteld, maakt het geen enkel verschil meer waar je bent. Maar dat geldt niet voor de beginner.

Wanneer de boom geworteld is, laat dan de wind en de regen maar komen. Laat het maar onweren, alles is goed. Dan wordt het pas echt een boom. Maar als de boom klein en kwetsbaar is, is zelfs een klein kind of een koe die voorbijkomt genoeg om hem kapot te maken.

Maak het je gemakkelijk en kies een comfortabele plek om te mediteren!

Ga zo zitten dat jij je lichaam kunt vergeten. Wat is gemakkelijk zitten? Als jij je lichaam vergeet zit je gemakkelijk. Als je voortdurend aan je lichaam herinnerd wordt zit je ongemakkelijk. Het gaat er niet om of je in een stoel of op de grond zit, maar dat je gemakkelijk zit. Wanneer je lichaam je hindert, kun je geen ervaringen op diepere niveaus verwachten. Als je op het eerste niveau gespannen bent, blijven alle andere lagen afgesloten. Als je werkelijk gelukkig en extatisch wilt zijn, begin dan bij het begin. Om innerlijke extase te bereiken is het beslist nodig je lichamelijk ontspannen te voelen.

Meditatie tips voor beginners van Osho
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »