Eco, biologisch of organisch meditatiekussen kiezen?

Waarom een 100% biologisch of organisch katoenen meditatiekussen kiezen?

Slechts weinig mensen realiseren zich dat bij het verbouwen van conventionele katoen veel mis is!!

Wist u dat :

  • Bij verbouw van katoen de meeste pesticiden in de wereld wordt gebruikt? Dit zijn meestal chemische of synthetische stoffen die worden gebruikt als bestrijdingsmethode.
  • Slechts 3% van de beschikbare akkerland/landbouwgrond op de wereld gebruikt wordt voor het verbouwen van katoen maar dat 25% van alle pesticiden en 10% van alle herbiciden gebruikt worden om katoen te verbouwen en te oogsten in de wereld?
  • Men giftig ontbladeringsmiddel gebruikt om zo mechanisch te kunnen oogsten?
  • Het Environmental Protection Agency in 2000 heeft vast gesteld dat 7 van de top 15 pesticiden worden gebruikt voor het verbouwen van katoen in Amerika?
  • Er ongeveer 150 gram chemicaliën (pesticiden, herbiciden en meststoffen) nodig is om voldoende katoen te verbouwen voor één meditatiekussen?
  • Op dit moment ongeveer 1% van de katoenproductie biologisch wordt geteeld?
  • Dat het gebruik van chemicaliën, meststoffen en het onzorgvuldig omgaan met de bodem kan leiden tot bodemverontreiniging en erosie? Dit kan zo erg zijn dat complete stukken grond verloren gaan voor het verbouwen van gewassen.
  • Kortom een verhaal waar je niet echt vrolijk van wordt.

Zijn er 100% biologische meditatiekussens en matten?

Sinds 2014 is het merk Ecoyogi op de markt. Bij Ecoyogi vind je eco-vriendelijke producten voor een comfortabele meditatiesessie, zoals onder andere meditatiekussens, meditatiematten en meditatiedekens. Eco-vriendelijk betekent bij Ecoyogi dat de producten duurzaam en low-impact geproduceerd worden, met respect voor mens en milieu. De meditatiekussens van Ecoyogi zijn voorzien van het GOTS certificaat. Het GOTS certificaat (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische katoen. Deze Standaard is opgesteld door een internationale werkgroep zodat er vaste regels zijn wanneer je een katoen producten zoals meditatiekussens, meditatiematten en meditatiedekens biologisch mag noemen.

Hoe wordt biologisch katoen voor meditatiekussens verbouwd?

Organische, eco of biologische katoen wordt verbouwd zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Insecten worden bestreden met andere insecten of planten worden besprenkelt met kruidenmengsels. Het plukken van de katoen wordt gedaan met de hand.

Om de landbouwgrond niet verder uit te putten wordt de teelt van katoen afgewisseld met die van granen en peulvruchten. Het enige nadeel voor de consument is dat de biologische katoen duurder is. Dit komt omdat bioboeren slechts 1/3 deel van hun grond gebruiken voor de verbouw van organisch katoen en elk jaar van grondstuk wisselen.
Ook heeft de oogst een aanmerkelijk lagere opbrengst. Zoals Johan Cruijf zegt: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”. Het grote voordeel hierbij is dat je met het gebruik van organisch katoen een bijdrage levert aan een betere en duurzame leefomgeving.

Wat kun jij doen?

Het bovenstaande is tegenwoordig een belangrijke overweging voor veel mensen die mediteren bewust te kiezen voor een meditatiekussen gemaakt van 100% biologisch of organisch katoen. Door bewust te kiezen voor het kopen van een biologisch katoenen meditatiekussen kun ook jij een belangrijke bijdrage leveren aan een betere en duurzamere leefomgeving.

Eco, biologisch of organisch meditatiekussen kiezen?
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »